kosmosa uzraudzības instrumenti

ASV aizsardzības programma meklē nākamās paaudzes kosmosa uzraudzības rīkus

VAŠINGTONA — pastiprinoties kosmosa sacensībām un pieaugot ģeopolitiskajai spriedzei, Pentagons meklē tehnoloģijas, lai uzlabotu izpratni par aktivitātēm kosmosā.

Kosmosa drošības un aizsardzības programma (SSDP), Aizsardzības departamenta un Nacionālās izlūkošanas direktora biroja kopīga iniciatīva, septembrī. 11 izdeva informācijas pieprasījumu (RFI) par progresīvām kosmosa jomas izpratnes tehnoloģijām. SSDP ir atbildīga par iespējamo draudu novērtēšanu ASV. kosmosa aktīviem un ieskatu gūšanai par tehnoloģijām ASV aizsardzībai sistēmas.

Kosmosa domēna apzināšanās jeb SDA attiecas uz spēju uzraudzīt un izprast plašo mākslīgo objektu klāstu Zemes orbītā, tostarp satelītus un kosmosa atkritumus.

RFI ir formāls mehānisms, ko valsts aģentūras izmanto, lai lūgtu idejas pirms līgumu slēgšanas. Militārie vadītāji gadiem ilgi ir apgalvojuši, ka arvien pārpildītākā un strīdīgākā kosmosa vide prasa sarežģītākus instrumentus orbītā esošo objektu izsekošanai un analīzei. RFI īpaši meklē “pārbaudītas un novatoriskas SDA koncepcijas, par prioritāti izvirzot atbalstu militārām operācijām, cilvēka radītu objektu uzraudzībai, izlūkdatu vākšanai un vides uzraudzībai.”

COMSPOC infografika
RFI izlaišana sekoja atvaļinātā leitnanta precīzām piezīmēm. ģen. Džons Šovs, bijušais ASV vadošais spēlētājs Kosmosa pavēlniecības amatpersona, kas pauda bažas par ASV militārpersonu spēja pielāgoties mainīgajai kosmosa dinamikai. Šovs sacīja, ka pašlaik galvenā uzmanība joprojām tiek pievērsta kosmosa objektu pamata kataloģizēšanai, nevis dinamiskākai nenotveramu mērķu izsekošana netradicionālās orbītās, kur pretinieki var izvietot kosmosa kuģus, lai mērķētu uz ASV. satelīti.

SSDP pieprasa “pārbaudītas un novatoriskas SDA koncepcijas izmantošanai no 2030. līdz 2040. gadam” un interesējas par nozares iespējām un pakalpojumiem, kas pieejami “tādā mērogā un ātrumā, lai efektīvi novērstu draudus dinamiskā un izplatītā vidē”.

SDA nozares uzņēmumi paļaujas uz virkni progresīvu tehnoloģiju, lai uzraudzītu un analizētu darbības kosmosā.

Uz zemes izvietoti radara, optiskie un infrasarkanie sensori tiek izmantoti, lai izsekotu satelītu, gružu un citu objektu kustībām, savukārt kosmosa sensori nodrošina papildu uzraudzības iespējas. Šie sensori savāc milzīgus datu apjomus, kas pēc tam tiek apstrādāti, izmantojot mākslīgo intelektu (AI) un mašīnmācīšanās algoritmus. Analizējot vēsturiskos datus, šie rīki var paredzēt kosmosa objektu turpmākās kustības, ļaujot noteikt iespējamās sadursmes vai citus apdraudējumus.

Turklāt uzņēmumi izmanto sensoru saplūšanas metodes, apvienojot datus no vairākiem sensoriem, lai radītu detalizētāku un visaptverošāku izpratni par kosmosa vidi.