Ziemas krājumiem – kraukšķīgie kāpostu salāti ar papriku un sīpoliem
Tuvojoties aukstajai sezonai, daudzi mājās gatavo ziemas krājumus, lai baudītu svaigu un gardu ražu arī laikā, kad dārzeņi vairs nav pieejami tieši no dobes. Viena no iecienītākajām sagatavēm ir kāpostu salāti ar papriku un sīpoliem – viegli pagatavojami, aromātiski un lieliski piemēroti kā piedeva dažādiem ēdieniem.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 2,5 kg baltie kāposti
- 1 kg saldā paprika
- 500 g sīpoli
- 500 g burkāni
- 2 ēdamkarotes sāls
- 150 g cukurs
- 300 ml 9% etiķis
- 300 ml augu eļļa
- pēc garšas – maltie pipari
Pagatavošanas process:
Vispirms jāsagatavo dārzeņi. Kāpostus smalki sagriež, papriku iztīra no sēklām un sagriež plānās strēmelēs. Sīpolus arī sagriež smalkos pusgredzenos. Burkānus nomizo un sarīvē uz rupjās rīves. Visus dārzeņus liek lielā bļodā un rūpīgi samaisa.
Pēc tam pievieno sāli, cukuru, etiķi un eļļu. Šķidrumus var pielāgot pēc garšas, piemēram, ja vēlas izteiktāku skābumu, etiķa daudzumu var nedaudz palielināt. Visu vēlreiz rūpīgi samaisa, lai dārzeņi vienmērīgi pārklājas ar marinādi.
Maisījumu atstāj nostāvēties uz 24 stundām istabas temperatūrā. Šajā laikā salāti sāks izdalīt sulu un iegūs intensīvāku garšu. Pēc nostāvēšanas dārzeņu masu liek iepriekš sterilizētās stikla burkās, cieši piepildot līdz malām. Virsū lej atlikušo šķidrumu un burkas cieši aizvāko.
Uzglabā salātus vēsā vietā – ledusskapī vai pagrabā. Šie salāti lieliski papildinās gan gaļas ēdienus, gan derēs kā uzkoda pie svētku galda. Tie ir kraukšķīgi, viegli skābeni un pilni ar vitamīniem, kas ziemas laikā ir īpaši svarīgi.